Demens
Mange seniorer rammes af demens.
Der findes omkring 90.000 mennesker i Danmark med demens. Antallet er stigende, og der konstateres cirka 15.000 nye tilfælde hvert år.
Hvad er demens?
Demens er fællesbetegnelsen for en lang række sygdomme i hjernen, som svækker patienternes funktionsevne. De mest kendte demenssygdomme er Alzheimers og Parkinssons sygdomme.
Demens rammer hyppigst ældre mennesker og viser sig ved svigtende hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen. Årsagen er forandringer i hjernen, der svækker mentale færdigheder som for eksempel orienteringsevne og hukommelse.
Demenssygdomme udvikler sig med forskellig hast, men fælles er, at de er fremadskridende, og at de ikke kan helbredes. Der findes dog medicin, som kan udskyde eller mildne symptomerne for en periode.
For at kunne stille en demens-diagnose vil lægen vurdere flere forskellige faktorer som sygdomshistorie, blodprøver, mentale prøver og fysisk helbredsundersøgelse. En tidlig diagnose har stor betydning for at kunne sætte gang i et behandlingsforløb, der så længe som muligt kan fastholde den dementes hidtidige funktionsniveau.
Hvordan kan jeg forebygge demens?
Du kan selv hjælpe med til at nedsætte risikoen for demens ved at holde dig aktiv både fysisk i form af regelmæssig motion og mentalt ved at holde hjernen aktiv.
Desuden kan en sund kost og nedsættelse af tobaks- og alkoholforbrug virke forebyggende. Kontrol med blodtryk og kolesteroltal har også en gavnlig virkning.
Demenskoordinator
Efterhånden som sygdommen skrider frem, får den demensramte et øget behov for omsorg og pleje. Kommunernes demenskoordinatorer har til opgave at støtte og vejlede den demente og de pårørende. Det er ofte en meget stor belastning for de pårørende med de praktiske opgaver omkring pleje samtidig med, at det er en stor psykisk belastning for en ægtefælle at se sin mand eller hustru forsvinde rent mentalt.
Plejetestamente
Hvis du får konstateret demens, kan du oprette et plejetestamente, som beskriver dine ønsker til dit liv og din pleje.
Læs mere om plejetestamente her
Fremtidsfuldmagt
En fremtidsfuldmagt sikrer, at der er aftaler om, hvad der skal ske i fremtiden, hvis du bliver dement eller får en anden sygdom, hvor du mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold.
Læs mere om fremtidsfuldmagt her
Mere viden om demens
Nationalt Videnscenter for Demens har en hjemmeside med mange nyttige informationer. www.videnscenterfordemens.dk
Hos Parkinsonforeningen og Alzheimerforeningen kan du også søge viden og råd.
Du kan ringe til Demenslinien på telefon 58 50 58 50. Du kan ringe alle hverdage klokken 9-15 og søge råd og vejledning både som pårørende og som demensramt. Du kan være anonym, hvis du ønsker det.