Fremtidsfuldmagt

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft engang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold.

Du kan give fremtidsfuldmagt til én eller flere personer, som du selv udpeger.

Hvis fremtidsfuldmagten bliver sat i kraft, er den eller de personer såkaldte fremtidsfuldmægtige og kan repræsentere dig og handle på dine vegne. Du er selv fuldmagtsgiver.

Selvom du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først kunne sættes i kraft og virke, hvis du en dag bliver syg eller mentalt svækket.

En fremtidsfuldmagt er et privat og selvvalgt alternativ til værgemål. Ordningen trådte i kraft den 1. september 2017.

Hvem kan oprette en fremtidsfuldmagt?

Du kan oprette en fremtidsfuldmagt, hvis du er fyldt 18 år og er i stand til at handle fornuftsmæssigt. Det betyder, at du skal være i stand til at forstå konsekvenserne af oprettelsen. Du kan for eksempel ikke oprette en fremtidsfuldmagt, hvis du er under værgemål.

Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt?

Først skal du oprette fremtidsfuldmagten og underskrive den digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret.

Derefter skal fremtidsfuldmagten vedstås for en notar, som påtegner fuldmagten. Du skal medbringe legitimation (pas, kørekort eller anden billedlegitimation).

Tinglysning koster 300 kroner.

Herefter ligger fremtidsfuldmagten i Fremtidsfuldmagtsregistret, indtil den eventuelt på et tidspunkt bliver sat i kraft af Familieretshuset, fordi du ikke længere er i stand til at varetage dine forhold. Ved indgivelse af ansøgning om iværksættelse af Fremtidsfuldmagten betales et gebyr på 1.010 kroner (2024) til Familieretshuset, derudover kan der være udgift til en lægeerklæring.

Du finder Fremtidsfuldmagtsregisteret her på Tinglysningens hjemmeside. Du skal logge på med MitID.

Hvor kan jeg oprette en fremtidsfuldmagt?

Du opretter en fremtidsfuldmagt på www.tinglysning.dk . Der er en god guide på deres hjemmeside.

På Adjø’s hjemmeside, kan du nemt få hjælp til at oprette en fremtidsfuldmagt.  Den koster 500 kroner.

Seniorhåndbogen giver dig rabat på 50 procent, så du kun skal betale 250 kroner. Brug rabatkoden FS50. Så opnår du rabatten.

Få vores gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med tips til dit seniorliv og få automatisk besked, når der kommer nye regler om efterløn, folkepension og din økonomi som pensionist og efterlønner.

  • Var denne tekst brugbar?
  • Ja   Nej