Adgang til offentlige digitale platforme, når nogen dør
Folkeregistret og skifteretten får automatisk besked fra kirkekontoret i afdødes sogn om dødsfaldet. Herefter spærres blandt andet afdødes MitID og e-Boks.
Mange af de oplysninger, der ligger bag login, kan være vigtige for de efterladte at få adgang til. I e-Boks ligger for eksempel kontoudskrifter, regninger og forsikringspapirer. Mange bruger også e-Boks til at gemme private fotos og kontrakter, ligesom der på www.borger.dk og www.sundhed.dk ligger personlige oplysninger fra blandt andet SKAT, pension, livsforsikring og journaler fra sygehuset.
Adgang til e-Boks efter dødsfald
Når Folkeregistret får besked om et dødsfald, spærres den afdødes e-Boks. Det gælder også dem, som tidligere har haft læseadgang. Det betyder, at de efterladte ikke længere har adgang til for eksempel kontoudskrifter, forsikringspapirer, pensionspapirer, regninger og opgørelser fra varme og el. Der er heller ikke adgang til private dokumenter, adgangskoder og lignende, som mange opbevarer i e-Boks.
Du kan søge om adgang til afdødes e-Boks på e-Boks’ hjemmeside. Du skal blandt andet bruge en kopi af skifteretsattesten. Du får adgang til afdødes e-Boks via din egen e-Boks. Du kan læse, udskrive og slette den post, der ligger i afdødes arkiv.
Der kan kun gives adgang via én e-Boks, selvom I er flere efterladte.
Post fra det offentlige opbevares i e-Boks i 5 år efter dødsfaldet. Dokumenter fra private afsendere – for eksempel bank, fagforening eller forsikringsselskab slettes efter 15 måneder.
Adgang til det nye Digital Post efter dødsfald
Du skal søge om adgang til afdødes Digital Post fra det offentlige gennem www.borger.dk. Du skal bruge en kopi af skifteretsattesten for at få adgang.
Adgang til borger.dk efter dødsfald
Ved dødsfald er det ikke muligt at søge adgang til afdødes data på www.borger.dk.
Har du brug for at få adgang til informationer, må du kontakte de enkelte myndigheder, for eksempel SKAT, for at få de oplysninger, du har brug for.
Adgang til sundhed.dk efter dødsfald
Du kan ikke få adgang til afdødes journaler på sundhed.dk. Som nærmeste pårørende til en afdød har man dog ret til at få informationer om sygdomsforløbet, dødsårsagen og dødsmåden. Har du brug for information, for eksempel i forbindelse med en klage, må du kontakte hospitalet eller lægen.
Få vores gratis nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev med tips til dit seniorliv, og få automatisk besked, når der kommer nye regler om efterløn, seniorjob, folkepension og din økonomi som pensionist og efterlønner.