Udskyd din efterløn

Er du født i 1955 eller før, kan du få gavn af at udskyde din overgang til efterløn i mindst to år. Det kan betyde, at du får bedre vilkår i forhold til efterlønssats, pensionsmodregning samt ret til optjening af skattefri præmie.

Udskydelsesreglen går ud på, at du venter mindst 2 år med at gå på efterløn fra datoen på dit efterlønsbevis. I denne periode skal du arbejde i mindst 3.120 timer, hvis du var fuldtidsforsikret på bevis-datoen, eller 2.496 timer, hvis du var deltidsforsikret.

Det betyder, at hvis du venter med at gå på efterløn i mindst 2 år efter, at du har fået dit efterlønsbevis, kan du få efterløn svarende til den højeste dagpengesats.

Det er 19.351 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Opfylder du ikke udskydelsesreglen, kan du højst få efterløn svarende til 91 % af den højeste dagpengesats. Det er 17.609 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret. Derudover vil alle pensionsordninger medføre, at din efterløn bliver mindre. Det gælder uanset om dine pensioner bliver udbetalt sammen med efterlønnen eller ej. I visse situationer er der ret til et bundfradrag, der samlet kan udgøre op til 16.800 kroner (2022).

Kan jeg få glæde af at udskyde min efterløn?

Din fødselsdato er afgørende for, hvilke regler der gælder, hvis du udskyder din efterløn.

Jeg er født mellem 1. januar 1956 og 30. juni 1956

Udskyder du efterlønnen i mindst halvandet år og arbejder i mindst 2.340 timer, hvis du var fuldtidsforsikret på bevisdatoen, eller 1.872 timer, hvis du var deltidsforsikret, kan du få efterløn svarende til den højeste dagpengesats. Det er 19.351 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Jeg er født mellem 1. juli 1956 og december 1958

Udskyder du efterlønnen i mindst et år og arbejder i mindst 1.560 timer, hvis du var fuldtidsforsikret på bevisdatoen, eller 1.248 timer, hvis du var deltidsforsikret, kan du få efterløn svarende til den højeste dagpengesats. Det er 19.351 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Opfylder du ikke udskydelsesreglen, kan du højst få efterløn svarende til 91 procent af den højeste dagpengesats. Det er 17.609 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Udskydelsesreglen har ingen betydning for dine pensionsordninger. De vil blive modregnet på samme måde, uanset om du opfylder udskydelsesreglen.

Læs mere om modregning i efterlønnen her

Jeg er født mellem 1. januar 1959 og 30. juni 1959

Du kan udskyde efterlønnen i mindst et halvt år og arbejder i mindst 780 timer, hvis du var fuldtidsforsikret på bevisdatoen, eller 624 timer, hvis du var deltidsforsikret, kan du få efterløn svarende til den højeste dagpengesats. Det er 19.351 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Opfylder du ikke udskydelsesreglen, kan du højst få efterløn svarende til 91% af den højeste dagpengesats. Det er 17.609 kroner om måneden (2022) som fuldtidsforsikret.

Udskydelsesreglen har ingen betydning for dine pensionsordninger. De vil blive modregnet på samme måde, uanset om du opfylder udskydelsesreglen.

Læs mere om modregning i efterlønnen her

Jeg er født 1. juli 1959 eller senere

Du har en efterlønsperiode på 3 år, og du kan optjene præmie umiddelbart, når du når efterlønsalderen og har fået dit efterlønsbevis. Men går du på efterløn tidligere end et år før folkepensionsalderen, kan du ikke længere optjene timer til præmien, uanset at du fortsætter med at arbejde samtidig med efterlønnen.

I perioden fra du fik dit efterlønsbevis og indtil du går på efterløn, skal du også have arbejdet mindst 3.120 timer, hvis du var fuldtidsforsikret på bevisdatoen eller 2.496 timer, hvis du var deltidsforsikret.

Hvordan er reglerne om skattefri præmie?

Hvis du fortsætter på arbejdsmarkedet og venter med at gå på efterløn, har du mulighed for at optjene en skattefri præmie.

Se reglerne om skattefri præmie her

Se reglerne om pensionsmodregning

Teksten er skrevet i samarbejde med 3FA

Få vores gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med tips til dit seniorliv og få automatisk besked, når der kommer nye regler om efterløn, folkepension og din økonomi som pensionist og efterlønner.

  • Var denne tekst brugbar?
  • Ja   Nej